Teemu T. Kaskinen

Animaatio (latinan sanasta animatio ’elävöittäminen’) on tekniikka, jossa elokuva toteutetaan kuva kuvalta. Animaatio voidaan valmistaa kuvaamalla piirrettyjä pieniä muutoksia sisältäviä kuvia filmille tai tekemällä pieniä muutoksia fyysiseen malliin (esimerkiksi esineeseen, animaationukkeen tai vahaan) ja kuvaamalla muutokset. Kun kuvattu filmi näytetään normaalinopeudella, peräkkäin nopeasti vaihtuvat kuvat luovat illuusion liikkeestä. Animaatio voidaan toteuttaa myös tietokoneen avulla.

-Wikipedia aiheesta Animaatio (05.07.2021)

Tällaisen määritelmän aiheeseen tarjoilee yksi aikamme suosituimmista ei-tieteellisistä lähteistä. Ennen teräväpiirtoaikaa yhteen sekuntiin mahtui 24 kuvaa. Nykyään kuvien määrä riippuu kuvattavasta formaatista. Mitä useampaan kuvaan otos jaetaan, sitä hitaammalta liike näyttää.

Emme väheksy sitä ammattitaitoa, jota tietokoneanimaation tekoon vaaditaan. Keskitymme omaan erikoisosaamiseemme.

Kysymys on siis illuusiosta, tavasta yhdistellä kuvia, konkreettisesta käsityöstä, jossa elottomat hahmot herätetään henkiin.

Kaski Crafts on erikoistunut stop motion animaatioon, jossa juurikin fyysisiä malleja liikutellaan liikkeen illuusion aikaan saamiseksi. 

Mihin kaikkeen stop motion soveltuu?

Miksi stop motion? Eikö animaatiota voisi tehdä helpommin tietokoneella?

Eikö kyseessä ole vanha tekniikka?

Tarinankerrontaa

Käsityötä alusta loppuun

Luonnoksesta liikkeelle

Hahmon rakentamisesta

Lavasteet

Valon merkitys

Kuvaaminen

Animointi

Kuvien yhdistäminen liikkeeksi ja editointi

Kaski Crafts on stop motion animaation tekemisen ammattilainen.

Työskentely ei vaikuta tämän kuvauksen perusteella nopealta, mutta harjoittelu palkitaan tässäkin lajissa. Kun on työskennellyt riittävästi animaatioiden kanssa, tekemisestä tulee automaatio – tietää, mitä milloinkin tulee liikuttaa oikean liikkeen aikaansaamiseksi – osaa hakea parhaimmat kuvakulmat asian esittämiseksi ja tärkeintä – osaa kuvata rauhallisesti tunnelman saavuttamiseksi.

Tekniikka on käsityön ja taiteen yhdistelmä. Ja siksi se on niin näyttävä.

Portfoliosta löydät näytteitä stop motion animaatioista.